Zájezd do Anglie 2001

 

Hudba a zpěv spojují lidi a národy. Opět byla tato zkušenost potvrzena na koncertním zájezdu smíšeného sboru GAUDIUM, pracujícího v Základní umělecké škole v Praze 7, který pod vedením svého sbormistra Vladislava Součka rozdával radost v Belgii a v Anglii. Zájezd se uskutečnil ve dnech 8.-17. června 2001 na základě pozvání, které jsme dostali od REIGATE GRAMMAR SCHOOL PARENTS AND FRIENDS MUSIC SOCIETY. Už cestou do Belgie se GAUDIUM hudebně „naladilo“ krátkou návštěvou rodného města Ludwiga van Beethovena – Bonnu. Ještě plni dojmů jsme navečer dorazili ke svým přátelům – členům smíšeného sboru GENTIANEN v belgickém Zonhovenu, s nimiž nás pojí již deset let pevné kontakty. Uskutečněný koncert a společné setkání zpěváků obou sborů prohloubilo naše vzájemné sympatie a vyústilo v opětné pozvání zonhovenského sboru k nám do Prahy.

Naše cesta pokračovala přes přístav Calais a Dover do Reigate. Anglie nás, jak je tu obvyklé, uvítala deštěm, zato v Reigate nás čekalo vřelé přijetí od členů místního smíšeného sboru, 
s nímž jsme měli druhý den ve farním kostele koncert, který jsme zakončili společně zazpívanou skladbou Evening Hymne. Náš pestrý repertoár posluchače zaujal. Objevily se v něm jak klasické party barokní církevní hudby, tak i černošské spirituály a zejména vícehlasé úpravy českých lidových písní. Vystoupení sboru potvrdilo trvale vysoký standard české sborové školy, což bylo všeobecnì přijímáno s uznáním sboristů i ostatních posluchačů.

Uprostřed týdne jsme se vydali dále a přes Oxford, kde jsme si dokonce zazpívali v katedrále Christ Church College, jsme pokračovali do Stratfordu. Tam už jsme byli očekáváni zástupci Stratford upon Avon Choral Society, kteří se stali na další dva dny našimi osobními hostiteli.

Opět se potvrdila spřízněnost našich muzikantských srdcí a bez zábran byly navázány další nové osobní kontakty.Koncert GAUDIA v chrámu Holy Trinity se opět setkal s vřelým přijetím u publika. Mimořádným zážitkem pro nás bylo setkání s městem W. Shakespeara, kde jsme obdivovali mnoho památek spojených s prací a životem tohoto slavného dramatika.

S nevšedními zážitky jsme se vrátili do Reigate ke svým původním hostitelům. Závěrem našeho turné se stal koncert v kostele sv. Martina v Nutfieldu.

Všechno však má svůj konec, a tak v sobotu 16. června jsme se museli s našimi novými přáteli rozloučit. Nestyděli jsme se ani za slzy dojetí a naše představa o chladných Angličanech se zcela rozplynula. A již nyní se těšíme na další setkání – tentokrát u nás v Praze.

Nová osobní přátelství položila základní kámen pro rozvoj spolupráce mezi našimi sbory a byla skromným příspěvkem „k naší cestě do Evropy“.

Magdalena Kudynová, členka sboru GAUDIUM